miércoles, 21 de enero de 2009

EL NOSTRE PROGRAMA: AGRICULTURA, PESCA I ALIMENTACIÓ


El sistema agrícola ( i ramader ) mundial, basat en l´abús dels adobs quimics i pesticides està portant a una situació en la que, al Nord desenvolupat es produeixen excedents alimentaris a costa del deteriorament irreversible dels sòls, mentre que l´agricultura tradicional europea i la del tercer món desapareix, al no poder competir amb els productes més barats de l´agricultura quimica, abocant a les poblacions del Sud a la fam. Enfront l´agricultura que nomès busca augmentar la producció a costa del que sigui ( generalment a costa de mineralitzar i degradar els sòls ), el MSR propugna una agricultura orientada cap a una producció de qualitat per al mercat interior. D´aquesta manera garantim la conservació dels recursos agrícoles ( sòl, aigua, diversitat d´espècies … ). Els agricultors tenen que estar segurs de que el seu treball en benefici de la conservació del sòl, l´aigua, la varietat d´espècies,etc., serà valorada per la societat, mitjançant subvencions específiques. Aquestes subvencions tenen igualment que ésser retiraders de les pràctiques agrícoles excedentàries i/ó contaminants dels recursos agrícoles. Aquesta mateixa filosofía té que informar a la pesca, on la recuperació dels bancs esquilmats, i la moratoria d´espècies seràn acompanyades de plans de viabilitat per la flota pesquera. Les propostes del MSR es centraràn en:

Desenvolupar un Pla Nacional per al Sector Primari concertat amb els agents socials implicats per a aconseguir la progressiva i no traumàtica transformació del Medi Rural, mitjançant polítiques de agro-industrialització, subvencions als joves agricultors, foment del turisme rural, infraestructures bàsiques i actuacions de recuperació i defensa del medi ambient.
Articular un marc de participació institucional de les organitzacions agràries i confraries de pescadors a travès de la creació d´un Consell Nacional del Camp i el Mar. Fomentar l´associacionisme entre els productors i la unió de cooperatives, establint ajudes tècniques i econòmiques, i aprofitant les sinergies pròpies de la planificació. La creació d´un Estatut de l´ Agricultor i del Pescador per a garantir la més justa assignació d´ajudes, evitar l´ intrussisme, i dignificar l´activitat agrària, ramadera i pesquera.
Els agricultors, ramaders i pescadors passaràn a formar part del Règim General de la Seguritat Social mitjançant la reforma de la Llei General de la Seguritat Social.
Consideració del Medi Rural com un àmbit estratègic i prioritari de la politica nacional. Rebutjar les propostes d´abandó de terres, i dissenyar politiques actives per a millorar la viabilitat de les possibles alternatives econòmiques així com la qualitat de vida dels seus habitants. Desenvolupar mecanismes que protegeixin els cultius no competitius buscant alternatives a les seves fonts d´ingressos: agro-indústria, agricultura biològica, turisme verd…
Defensar les produccions mediterrànies en les negociacions de la Organització Mundial del Comerç i exigir, dintre de la Unió Europea, un tracte igualitari amb les produccions continentals del nord. Diversificació de produccions agràries i ramaderes.
Crear fons especials per l´adopció de mesures econòmiques de carácter urgent en el cas de pestes, epidèmies o variacions de mercat que posin en perill l´estabilitat del sector i la viabilitat de les explotacions ramaderes.
Realitzar una politica efectiva de concentració parcel.lària , corregint els efectes negatius al medi ambient que aquesta transformació produeix, així com la modernització de la maquinària agrícola mitjançant empreses col.lectives d´activitat planificada per les Camares Agràries.
Prohibició de la producció, importació i comercialització d´aliments transgènics
, modificats genèticament o tractats amb procediments bioquimics, per considerar-los una amenaça contra la salut i per a la biodiversitat.
Apostem per una vertebració comarcal del territori nacional, unificant mapes agrari, industrial, educatiu i sanitari, obtenint així una millor coordinació i eficàcia en les feines d´ autogovern i descentralització progressiva del poder. La Comarca, com a entorn natural i tradicional, es convertiría així en el marc adequat per al desenvolupament del medi rural.
Fomentar les repoblacions forestals amb espècies auctòctones; protecció de les especies vegetals de valor i defensa de les races ramaderes autòctones. La conservació de boscos, costes i demès entorns naturals comptarà amb l´ajuda imprescindible d´un Sistema Nacional de Voluntariat.

No hay comentarios: